İçeriğe geç

Bir Araştırmanın Sonuçlarını Daha Önce Yayımlanma Durumunu Belirtmeden Birden Fazla Kez Yayımlamak Veya Yayımlamak Için Girişimde Bulunmak Hangi Etik Ihlalidir

Bilimsel araştırmalarda etik ihlalleri nelerdir?

Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Rehberi’nde sıralanan etik ihlalleri; intihal, tahrifat, çarpıtma, yeniden yayınlama, dilimleme ve dürüst olmayan yazarlık olarak tanımlanmaktadır.

Bilimsel yayınlarda etik dışı kabul edilen durumlar nelerdir?

1) İNTİHAL (Aşırma): 2) SAHTEKARLIK (UYDURMA): 3) ÇARPITMA (Tahrifat): 4) KOPYALAMA (Çoğaltma): 5) DİLİMLEME:

Araştırmalarda etik ilkeler nelerdir?

Üç temel etik ilke, insan denekleri içeren araştırmalarda ortaya çıkabilecek etik sorunların çözümüne rehberlik edebilecek analitik çerçeveyi oluşturur. Bunlar, kişilere saygı, fayda ve adalet ilkeleridir.

Duplikasyon etik ihlali nedir?

Yeniden yayımlamanın (çoğaltma) etik ihlali en öz haliyle, yazarın daha önce yayımlanmış bir çalışmasını kısmen veya tamamen başka bir dergide yeniden yayımlaması, yani bir araştırmanın sonuçlarının tekrarlanması zorunluluğu durumudur.

Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırma sürecinde etik kurallara uymayan bir davranıştır?

Bilimsel yanıltıcılık: Bu, araştırma sürecini olumsuz etkileyebilecek davranışların sergilenmesidir. “Yalan söyleme” olarak da adlandırılan bu durum, etik kuralları ihlal eden bir davranıştır.

Bilimsel araştırmalarda destek belirtmeme nedir?

Destek alındığına dair bir işaret yok: Desteklenen araştırmanın sonuçlarını içeren sunum ve yayınlarda, destekleyen kurum veya kuruluşun desteğine dair bir işaret yok.

Daha önce yayımlanmış eserin tümünü veya bir kısmını kaynak göstermeden alarak kendi yayını gibi yeniden yayımlamak olan ve etik olmayan sapmaya ne denir?

II.Korsanlık (İntihal): Daha önce yayınlanmış bir eserin tamamının veya bir kısmının kaynak gösterilmeksizin kopyalanarak kendi eseri gibi yayınlanması şeklinde gerçekleşen bu aldatmaca, bilimsel etikten en ciddi sapmalardan birini temsil eder.

Bilimsel yayın etiği nedir?

Bilimsel yayın etiği, bir bilimsel çalışmanın yayınlanmasına kadar her aşamasında belirleyici olabilen, insanların ahlaki tutumlarını inceler.

Bilimsel yayınlarda bulunması gereken etik ilkeler nelerdir?

Bilimler Akademisinin üç ilkesi olan liyakat, özgürlük ve dürüstlük bilimsel etiğin temelini oluşturur.

Etik dışı ilkeler nelerdir?

Etik olmayan davranış, bireyler, gruplar veya örgütler toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru olarak gördüğü etik kuralları ve ilkeleri terk edip bu kurallar ve ilkelerle çelişen bir şekilde davrandıklarında ortaya çıkar. Bu bağlamdaki davranış örnekleri arasında ihmal, ayrımcılık ve rüşvet yer alır.

Bilimsel yöntemin temel ilkeleri nelerdir?

Gerçeklere dayalı olmak, tarafsız olmak, dogmatizmi reddetmek, eleştiriye açık olmak ve yanlış olma olasılığını kabul etmek bilimsel zihniyetin bazı temel özellikleridir. Bilimsel araştırma yöntemi, problemi tanımlama, gözlem yapma, bir hipotez oluşturma, hipotezi test etme ve bir teori ve genel yasalar oluşturma gibi çeşitli aşamalardan oluşur.

Bilimsel araştırma yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Bilimsel araştırmanın özellikleri: Araştırma sorunlara güvenilir çözümler bulmalıdır. Gözlemlenebilir, ölçülebilir verilere dayanmalıdır. Araştırma doğru olmalıdır.

Duplikasyon nedir örnek?

İnternet belirli sorunlar ortaya çıkarır. Veriler daha önce internette yayınlanmışsa, bu verilerin yayınlanması bir çoğaltma olarak kabul edilir. Web yayını dergi yayınından sonra görünüyorsa, dergi yayınına açık bir referans yapılmalıdır.

Dilimleme etik ihlal nedir?

Dilimleme olarak da adlandırılan bu tür etik ihlaller, araştırma sonuçlarının uygunsuz şekilde bölünmesi ve akademilerin atama ve terfilerinde ayrı yayınlar olarak sunulmasından ibarettir.

Dublikasyon nedir?

Duplikasyon, bir kromozomun bir kısmının o kromozomda iki veya daha fazla tekrarla oluştuğu bir kromozomal anormalliktir. Başka bir deyişle, kromozomun bir kısmının kendi kendini kopyalaması olarak da tanımlanabilir.

Etik ilkelerin ihlali nelerdir?

Etik ihlallerle ilgili şikayetler nasıl ele alınır? İntihal: kopyalama, yazıyı değiştirme, bilimsel bilgi/veri ve fikirleri çalma, kendi kendine intihal. Uydurma… Kopyalama. … Çarpıtma/tahrif… Bölme/kesme. … Hayali/haksız yazarlık.

Bilimsel metinlerde etik dışı davranışların nedenleri nelerdir?

Bilimde etik dışı davranışların nedenleri şu şekilde özetlenebilir: Akademik hayatın başlangıcında bilimsel araştırma konusunda eğitim ve disiplin verilmemesi, bilimsel araştırma etiğinin diğer akademisyenler tarafından teşvik edilmesi ve kabul görmesi gibi aşırı bir şekilde öğretilmemesi.

Bilimsel etikte hangi durum kabul edilemez?

Bilimsel aldatmacanın iki biçimi vardır ve her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemezdir [1-2]: Bilimsel ihmal/özensiz araştırma.

Etik dışı davranişler nelerdir?

Etik olmayan davranış, bireyler, gruplar veya örgütler toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru olarak gördüğü etik kuralları ve ilkeleri terk edip bu kurallar ve ilkelerle çelişen bir şekilde davrandıklarında ortaya çıkar. Bu bağlamdaki davranış örnekleri arasında ihmal, ayrımcılık ve rüşvet yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Sarı Saçlı Escort