Beyanda bulunmak ne demek?
Beyanname, “bildirim” anlamına gelen yasal bir terimdir. Örneğin, bir mülk beyanı, gayrimenkul beyanıdır. Mal beyanı, beyanı yapan kişinin beyanda belirtilen mallara ilişkin hak ve yükümlülüklere sahip olduğunu gösterir.
Beyan işlemleri ne demek?
Beyanname ne anlama gelir? “Beyan” kelimesinin sözlük anlamı “açıklama”dır. Dolayısıyla, beyanname ne anlama gelir sorusunun kısa ve net cevabı, bir kişinin sigorta şirketine mevcut durum veya alanla ilgili sigorta isteğini bildirmesi olarak tanımlanabilir.
Beyan sahibi ne demek?
Beyan sahibi, gümrük beyannamesinde yer alan bilgilerin yanı sıra, söz konusu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek amacıyla beyannameye eklenen belgelerin doğruluğundan da sorumlu olup, ilgili gümrük rejiminin yükümlülüklerine uyulmasından sorumludur (GY, md. 113).
Gercegi beyan etmek ne anlama gelir?
Yalan yere tanıklık suçu, tanığı sorguya çekmeye yetkili kişi veya merci önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunulması hâlinde oluşur (m. 31/1).
Beyanda bulunmazsa ne olur?
Borçlu, mal varlığını zamanında bildirmezse alacaklının talebi üzerine icra mahkemesince bir defaya mahsus olmak üzere hacizli hapis cezası ile cezalandırılır.
Beyanda ne demek?
Beyanname tam anlamıyla “beyan etmek” anlamına gelir. Hukuk biliminde de sıklıkla kullanılan bu terim, bir fikri, bir göndericiyi veya bir olayı resmi olarak duyurmak ve ifade etmek için kullanılır.
Mahkemeye beyanda bulunmak ne demek?
Esasa ilişkin savunma, sanığın ilk derece mahkemesinde savcılığın esasa ilişkin görüşüne karşı beyan ve görüşlerinin sunulmasıdır. Başka bir deyişle, esasa ilişkin savunma, ceza mahkemesindeki yargılamada mahkemenin nihai kararının ne olması gerektiğine ilişkin son savunmadır.
Beyan neden verilir?
Beyanname, bir kişinin veya kurumun vergi, gelir ve diğer yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için hükümete sunduğu resmi bir belgedir. Beyannameyi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmak yasal gereklilikleri karşılamaya ve olası cezai yaptırımlardan kaçınmaya yardımcı olacaktır.
Beyan süresi ne kadar?
Beyanname verme ve ödeme tarihleri tablosu Beyanname türü ÖDEME DÖNEMİ Beyanname, 3 aylık sürenin bitiminden sonraki 2. ayın 14. gününün akşamına kadar verilir. Beyannamenin ödenmesi, verildiği ayın 17. gününün akşamına kadar yapılır Geçici vergi beyannamesi13 satır daha
Tapuda beyan olması ne demek?
MÜLKİYET BİLDİRİMİ Bu bilgiler, mülkün yasal statüsünü, sınırlarını, alanını, yapılarını ve diğer önemli özelliklerini içerir. Gayrimenkul hak ve sorumluluklarının aksine, gayrimenkul beyanları mülkün fiziksel durumunu ve özelliklerini gösterir.
Beyan görevi nedir?
Kur’an-ı Kerim ayetlerini açıklama ve yorumlama ilmini ifade eden bir terim olup; Kur’an ayetlerini tefsir eden ilim ve bu alanda yapılan çalışmalara verilen ortak addır.
Beyan nereye verilir?
Kişiler veya kurumlar beyannamelerini vergi dairesine kendileri teslim edebilirler. Mükellefler beyannamelerini ikamet ettikleri yerin vergi dairesine teslim etmelidirler. Beyanlar vergi dairelerine posta yoluyla da gönderilebilir.
Beyan ne oluyor?
Açıklama kelimesi sözlükte “açıklama” anlamında yer almaktadır.
Beyan edilen gelir ne demek?
Beyan edilen gelir, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde sayılmıştır. Beyan edilen gelir, mükellefin bir takvim yılındaki toplam gelir ve makbuzlarından giderler, önceki yıllara ait indirilebilir kesintiler ve zararlar düşüldükten sonra beyan edilen tutarı ifade eder.
Tapuda beyan vermek ne demek?
Mülk beyanı nedir? Bireylerin ve kuruluşların sahip oldukları mülkleri belediyelerin ilgili birimlerine bildirme sürecine mülk beyanı veya mülkiyet beyanı denir. Mülk beyanları, gayrimenkulden elde edilen kira geliri vb. Sonuçla ilgili duyuruları içerir.
Mahkemede beyanda bulunmak ne demek?
Esasa ilişkin savunma, sanığın ilk derece mahkemesinde savcılığın esasa ilişkin görüşüne karşı beyan ve görüşlerinin sunulmasıdır. Başka bir deyişle, esasa ilişkin savunma, ceza mahkemesindeki yargılamada mahkemenin nihai kararının ne olması gerektiğine ilişkin son savunmadır.
Bir şeyi beyan etmek ne demek?
TDK Sözlük Anlamı TDK’yı araştırarak öğrenilmesi gereken “beyan etmek” kelimesinin birçok anlamı bulunmaktadır. Beyan etmek, TDK’da “bilgilendirmek” ve “açıklamak” anlamları ile belirtilen kelime türlerinden biridir.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak ne demek?
Beyanın doğru olmaması suçun en önemli unsurudur. Beyan doğru değilse, beyanın gerçek durumu yansıtmadığı anlamına gelir. Beyanda gizli veya yanlış ifade edilmiş bir niteliğin bulunması, beyanın doğru olmadığını gösterir.
Tapuda beyan ne demek?
Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 1009-1012. maddelerinde düzenlenmiştir. Hukuki bir terim olarak şerh, kaydetmek anlamına gelir. Beyan etmek, duyurmak anlamına gelir. Tapu sicilinden beyanın düşülmesiyle ilgili beyanın üçüncü kişilere bildirilmesi sağlanır.